Groene Toekomst 2022

Fantastisch nieuws om te weten!

Ben jij een woningeigenaar en denk je erover om een warmtepomp aan te schaffen?

Het kabinet wil €282 miljoen uittrekken voor extra subsidie op warmtepompen. Het is nog even wachten tot dit definitief van kracht gaat. Omdat de tweede kamer het voorstel nog moet goedkeuren. Maar hoe dan ook het is een goed vooruitzicht als je van plant bent een groene investering te doen in jouw woning.

Vanaf 2022 zal gedurende drie jaar de ISDE-subsidie voor warmtepompen 30 procent van de gemiddelde totale investeringskosten bedragen. Nu is dat nog 20 procent. In een brief van demissionaire kab

inet aan de Tweede Kamer van 28 oktober staat dat de subsidieverhoging alleen voor ‘hybride warmtepompen’ geldt. Maar dat is nu veranderd in ‘alle warmtepompen’, dus ook zonder de combinatie met een cv-ketel.

Voor de verduurzaming van koop- en huurwoningen stelt het kabinet in de periode 2022 tot en met 2024 drie subsidiepotten beschikbaar. 288 miljoen euro gaat naar subsidies voor hybride warmtepompen in woningen. 514 miljoen euro naar subsidies voor het isoleren van zowel huur- als koopwoningen. En er komt een subsidiepot van 525 miljoen euro voor het verduurzamen van publieke gebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen.

De hoogte van de subsidie is op dit moment gekoppeld aan de investering en het vermogen van een warmtepomp. Particulieren die een warmtepomp voor huishoudelijk gebruik kopen krijgen tussen de €500 en €2500 van hun investering terug. Even een kleine berekening: voor een populaire 4 kW hybride (nu €1600 ISDE). Dit betekenen dat er vanaf volgend jaar drie jaar lang €2400 wordt uitgekeerd. Dat is maar liefst €800 meer. Een warmtepomp met een hoger vermogen kan zelfs €3750 aan ISDE-subsidie ontvangen. Als je daar niet blij van wordt!

Maar waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Dat is simpel de warmtepomp werkt samen met een gasgestookte cv-ketel. Op die manier kan een gemiddeld huishouden op iets meer dan de helft van het jaarlijks gasverbruik besparen. Op lange termijnvisie is een hybride installatie later te voorzien van groen gas, waterstof óf naar all-electric.

Warmtepompen

 

> Warmtepomp

> Warmtepompboilers

> Voor meer informatie over subsidies klik op deze link

Share this post